Skip to the content

𝑶𝑫𝑹Ž𝑨𝑵𝑨 𝑱𝑨𝑽𝑵𝑨 𝑻𝑹𝑰𝑩𝑰𝑵𝑨 "𝑷𝑹𝑬𝑯𝑹𝑨𝑵𝑨 𝑴𝑳𝑨𝑫𝑰𝑯 – 𝑰𝒁𝑨𝒁𝑶𝑽𝑰 𝑺𝑨𝑽𝑹𝑬𝑴𝑬𝑵𝑶𝑮 𝑫𝑶𝑩𝑨"

Danas je održana Javna tribina pod nazivom "Prehrana mladih – izazovi savremenog doba" u organizaciji i u prostorijama Agromediteranskog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru. Ideja za organizacijom ove tribine je anketni upitnik koji su proveli studenti studijskog programa „Nutricionizam“ u želji da istraže prehrambene navike svojih kolega, kao i kolega na drugim fakultetima Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru. U cilju bolje interpretacije rezultata, kao i mogućih preporuka, panelisti u ovoj tribini bili su jedna od najpoznatijih nutricionistkinja u Bosni i Hercegovini, Amela Ivković O'Reilly, magistrica nautricionizma Vlatka Živkušić i van.prof.dr. Aida Šukalić predmetna profesorica na studijskom programu "Nutricionizam". Moderator javne tribine je bila studentica Poslovne informatike Sara Kazazić. Događaju su prisustvovali učenici završnih razreda srednjih škola i studenti Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.
Dekanica Agromediteranskog fakulteta “Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, v. prof. Alisa Hadžiabulić je pozdravivši prisutne istakla da je nutricionizam je realativno nova naučna oblast i predstavlja primjenjenu prirodnu nauku o hrani i njezinom djelovanju na ljudski organizam. Danas nutricionisti imaju sve značajniju ulogu u kreiranju prehrambenih navika i očuvanja zdravlja pojedinca, a time i šire zajednice. Agromediteranski fakultet je prepoznao potrebu društva otvarajući ovaj studijski program i namjerava da igra značajnu ulogu u promociji zdravstveno ispravne hrane, kako u njenoj konzumaciji, tako i proizvodnji. Uzimajući u obzir tu proizvodnju, modernizovan je studijski program Biotehnika sa smjerovima Biljna proizvodnja, Ekološka poljoprivreda i IT u poljoprivredi.
V. prof. Aida Šukalić, predmetna profesorica na studijskom programu “Nutricionizam”, ističe kako su studenti smjera Nutricionizam pokrenuvši ovo istraživanje dodatno naglasili posvećenost promociji zdravih prehrambenih navika unutar studentske zajednice. Ova studija proizlazi iz želje za dubljim razumijevanjem prehrambenih navika studenata, njihove svijesti o vlastitoj prehrani, te utjecaja okoline i loših navika na njihovu prehranu. Primijetili smo da prehrambene navike mladih, posebno studenata, imaju ključnu ulogu u formiranju dugoročnih zdravstvenih navika. Naš je cilj bio identificirati potencijalne izazove s kojima se studenti suočavaju u vezi s prehranom, te pružiti smjernice i preporuke kako bi se poboljšale te navike i potaknuo zdraviji način života među studentima.
Panelistice ukazuju da će rezultati ovog istraživanja biti od koristi za donošenje informiranih odluka i razvoj programa koji podržavaju zdravu prehranu i dobrobit studenata na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru. Također naglašavaju namjeru povećanja svijesti o važnosti zdrave prehrane među srednjoškolcima, kako bi doprinijeli širenju informacija i poticali razumijevanje o značaju očuvanja zdravih prehrambenih navika od rane dobi. S javne tribine organizatori su poslali poruku kako je problem prehrane studenata itekako prisutan i kako nepravilna prehrana predstavlja prijetnju po zdravlje mladih. Panelistice poručuju da je održavanje navika pravilne prehrane za mlade važno, hraniti se redovno, količinski umjereno, raznoliko i uravnoteženo, ne izbacivati nijednu grupu namirnica iz prehrane, baviti se sportom, ne prihvatati atraktivne trenutne društvene standarde vezane uz izgled, naučiti prihvatati vlastitu sliku tijela, razvijati samopoštovanje i otpornost na stres, te se okružiti ljudima koji će im biti pozitivan primjer i podrška.
Također je zaključeno da pravilna prehrana u mladosti predstavlja preduslov pravilnog razvoja, ali i veliki čvrst osnov za tjelesno i mentalno zdravlje mladih. Studenti smjera “Nutricionizam” su izadili brošuru pod nazivom “Preporuke za studentsku prehranu”.
Realizaciju ove tribine kao i izradu brošure koja je uručena svim učesnicima tribine, finansijski je podržao BH Telecom (BH Telecom d.d. Sarajevo - Direkcija Mostar) te im ovim putem upućujemo zahvalu za pomoć pri realizaciji ove aktivnosti.
Tribina je zaključena sa Hipokratovom misli “Naša hrana bi trebala biti naš lijek i obratno”.

Agromediteranski fakultet

Sjeverni logor bb, Mostar

Email. af@unmo.ba

Tel/Fax: 036 571 388

Copyright © 2024 UNMO.ba