Skip to the content

𝐔𝐒𝐊𝐎𝐑𝐎 𝐊𝐎𝐍𝐊𝐔𝐑𝐒 𝐙𝐀 𝐓𝐑𝐄Ć𝐈 𝐂𝐈𝐊𝐋𝐔𝐒 𝐒𝐓𝐔𝐃𝐈𝐉𝐀 - 𝐃𝐎𝐊𝐓𝐎𝐑𝐒𝐊𝐈 𝐒𝐓𝐔𝐃𝐈𝐉

O STUDIJSKOM PROGRAMU

Studijski program trećeg ciklusa studija ima za cilj unaprijeđenje nivoa znanja kroz kreiranje i provođenje originalnih istraživanja, čime se omogućuje doktorantima razvoj ključnih istraživačkih vještina u disciplini na koju su usmjereni, istovremeno stvarajući izvorna, visokokvalitetna istraživanja koja će utjecati na širu zajednicu, od međunarodnih naučnika do lokalnih poljoprivrednika. Zahvaljujući pokretanju ovog studijskog programa moguće je razvijanje i unapređenje  saradnje s privrednim subjektima, te bi se na taj način budući polaznici ovog programa (doktorandi) mogli upoznati s izazovima u praksi na kojima bi radili u cilju iznalaženja optimalnog i održivog rješenja.

Kroz doktorski program poljoprivrednih nauka, doktoranti će postati neovisni, kompetentni, kritički mislioci koji će biti spremni za širok raspon mogućnosti karijere u akademskoj zajednici, privatnoj industriji i vladi.

Uspješnim završetkom ovog studija kandidati su osposobljeni i za preuzimanje značajnih uloga pored naučnih i u društvenim institucijama koje se bave održivim razvojem društva u kojem poljoprivreda treba da zauzima ključnu ulogu.

CILJ STUDIJSKOG PROGRAMA

Cilj novog studijskog programa III ciklusa iz naučnog područja Biotehničke nauke, polje Poljoprivreda (Agronomija) je da polaznici usvoje znanja temeljena na naučnim osnovama iz područja biotehničkih nauka, polja agronomije i da steknu vještine koje će im biti potrebne za naučno utemeljeno rješavanje problema iz ovog područja. Nadalje, cilj programa je pružanje multidisciplinarnog obrazovanja u teoriji i praksi i to na način da se obezbijede stručne kompetencije za obavljanje aktivnost iz područja agronomije te olakšati integraciju doktoranada u međunarodno akademsko okruženje.

Cilj je da kroz  pokretanja ovog doktorskog studija, kandidati koji se upišu, svojim obrazovanjem, nadogradnjom i istraživačkom aktivnošću primarno doprinesu razvoju Bosne i Hercegovine, regije, ali i društvene zajednice u cjelini.

Zahvaljujući pokretanju ovog studijskog programa moguće je razvijanje i unapređenje  saradnje s privrednim subjektima, te bi se na taj način budući polaznici ovog programa (doktorandi) mogli upoznati s izazovima u praksi na kojima bi radili u cilju iznalaženja optimalnog i održivog rješenja.

Uspješnim završetkom ovog studija kandidati su osposobljeni i za preuzimanje značajnih uloga pored naučnih i u društvenim institucijama koje se bave održivim razvojem društva u kojem poljoprivreda treba da zauzima ključnu ulogu.

1. Opći podaci o studijskom programu 

a. Naziv:

Studijski program trećeg ciklusa studija iz naučnog područja Biotehničke nauke, polje Poljoprivreda (Agronomija)

b. Nivo (ciklus):

III ciklus, doktorski studij

c. Broj ECTS bodova:

180

d. Vrsta studija:

akademski studij trećeg ciklusa/doktorski studij

e. Zvanje:

Doktor nauka, naučno područje Biotehničke nauke, Polje: Poljoprivreda (Agronomija), sa oznakom naučne grane - prema odabranoj temi 

f. Područje, polje, grane (oblast-i) obrazovanja:

Naučno područje: Biotehničke nauke,

Polje: Poljoprivreda (Agronomija),

Grane:

- Ekologija i zaštita okoliša,

- Fitomedicina,

- Genetika i oplemenjavanje biljaka,

- Proizvodnja i prerada bilja,

- Povrtlarstvo,

- Sigurnost poljoprivrednih proizvoda,

- Ukrasno bilje i pejzažna arhitektura,

- Vinogradarstvo i vinarstvo,

- Voćarstvo.

g. Način izvođenja:

redovno, u sjedištu, u trajanju od 6 semestara

h. Nosilac i izvođač studijskog programa:

Agromediteranski fakultet Univerziteta „Džemal Bijedić“    u Mostaru

Agromediteranski fakultet

Sjeverni logor bb, Mostar

Email. af@unmo.ba

Tel/Fax: 036 571 388

Copyright © 2024 UNMO.ba