Skip to the content

Obavijest o održavanju Ljetne škole "Mogućnosti iskorištenja nusproizvoda lokalne proizvodnje" 2023

U saradnji sa Češkim Univerzitetom i Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, naš Fakultet je uključen u projekat pod nazivom „Support for education and scientific research activities in the field of ethnobotany and the use of by-products of food processing No 23-PKVV-7“, koji finansira Češka razvojna agencija, a aktivnosti izvodi Sveučilište Prirodnih
znanosti Prag, Republika Češka (CZU), Fakultet za tropske poljoprivredne nauke..

U okviru projektnih aktivnosti u periodu od 02. do 06.10. (5 radnih dana) izvoditi će se LJETNA ŠKOLA za studente I, II i III ciklusa agronomije i prehrambene tehnologije.

Molimo zainteresovane studente da se odazovu pozivu, istim će odrađena ljetna škola, pokrivati praktični dio nastave za koji su obvezni da odrade u sklopu redovnog studijskog programa (ovisno o godini studija), a ostalim učesnicima koji nemaju obvezu prakse za učestvovanje će biti dodijeljeno posebno priznanje.

Naravno praksa ne treba biti jedini motiv učestvovanja na ovoj radionici, nadamo se da će i drugi studenti kojima praksa nije obvezna prepoznati ovo kao novo i vrijedno iskustvo u svom obrazovanju.

Kroz ovu ljetnu školu polaznici će biti upoznati sa iskorištavanjem bioprodukata nakon prerade prehrambenih i biljnih proizvoda, te će se prezentovati mogućnost upotrebe istih u druge svrhe. Tone ostatka od prerade u prehrambenoj industriji nastaje na globalnoj razini što dovodi do pojačanog stvaranja stakleničkih plinova, lošije kvalitete zraka, i u konačnici do zagađenja zemlje i vode. Otpaci od hrane stvaraju se u golemim količinama kako na globalnoj razini tako i na lokalnoj od malih proizvođača pa sve do potrošača i trgovaca. Nusproizvodi nastali tokom prerade i proizvodnje lokalnih proizvoda se mogu učinkovito iskoristiti za biokonverziju u proizvode visoke dodane vrijednosti kao što su enzimi, bioaktivni spojevi, probiotici, biogoriva, biopolimeri i td.

Školi se može pridružiti i ostalo zainteresovano nastavno i nenastavno osoblje. Svi su dobrodošli!

Voditelji škole su naučno nastavno osoblje sa Czech University of Life Sciences Prague Faculty of Tropical AgriSciences (nositelj projekta).

Za učestvovanje u radionici potrebna prijava o učestvovanju do 30.09.2023. zbog ograničenog broja učesnika.

Potvrdu o učestvovanju možete poslati na mail:

adrijana.filipovic@aptf.sum.ba

Molimo Vas da informaciju podijelite s onima kojima bi ovo bilo zanimljivo.

Dodatne informacije možete dobiti upitom preko navedenog maila, u prilogu možete naći program škole.


Program ljetne škole

Agromediteranski fakultet

Sjeverni logor bb, Mostar

Email. af@unmo.ba

Tel/Fax: 036 571 388

Copyright © 2024 UNMO.ba