Skip to the content

ODRŽANO GOSTUJUĆE PREDAVANJE PROESORA IZ PRAGA

U periodu od 1.5.2023. godine do 14.5.2023. godine na Agromediterankom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru održan je ciklus predavanja profesora Zbynek Polesny sa Fakulteta za tropske agro nauke, Prag, Republika Češka. Profesor Polesny je ekspert u oblasti Etnobotanike i aiutor je velikog broja naučnih radova u prestižnim žurnalima.o 
Profesor Zbyinek je u toku svog gostovanja održao predavanja i terensku nastavu za studente prvog i drugog ciklusa studija.
Studenti kroz rad sa profesorom Zbynekom imali priliku učiti i raditi na skupljanju i herbariziranju biljaka karakterističnih za područje Hercegovine, a posebna pažnja je poklonjena samoniklim biljkama koje se tradicionalno koriste u ishrani ljudi na ovim prostorima.. Takođe, studentima je omogućen rad sa presom kao i deskripcija sakupljenih biljnih vrsta.
Nakon ovog poučnog ciklusa predavanja i vježbi, studenti su savladali praktični i teoretski dio nastavnih jedinica koje se istovremeno proučavaju na našem Fakultetu.
Profesor Zbynek zajedno sa studentima je uradio anketiranje proizvođača biljnih proizvoda na pijacama/tržnicama u Mostaru.
Zahvaljujemo profesoru Zbyneku, što je tokom svog gostovanja na Agromediteranskom fakuletu najviše pažnje je posvetio radu sa studentima.

Agromediteranski fakultet

Sjeverni logor bb, Mostar

Email. af@unmo.ba

Tel/Fax: 036 571 388

Copyright © 2024 UNMO.ba