Skip to the content

II DAN MEDITERANSKOG VOĆA

Dana 18.5.2023. godine održan je drugi po redu Dan mediteranskog voća u Blagaju kod Mostara, u okviru projekta ”Unaprijeđenje proizvodnje trešnje u Hercegovini”, u organizaciji novoosnovanog Klastera proizvođača mediteranskog voća te brenda ”Hercegovačka trešnja”.
Cilj ovog tradicionalnog održavanja bio je ukazati na razvojne potencijale koje omogućava uzgoj mediteranskoga voća u Hercegovini, prevenstveno bazirano na primjeru uzgoja trešnje u Hercegovini.
Tema stvaranja svijesti o važnosti domaće poljoprivrede na kreativan je način obrađena s učenicima osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine koji su za svoje kreativne sadržaje nagrađeni. Premijerno je prikazan i promotivni video za mediteransko voće predstavljeno kroz turističke sadržaje blagajskog kraja.
Na panel raspravi govorilo se o solarnoj energiji i poljoprivredi te o trendovima i zahtjevima modernog tržišta, a na samome kraju dodijeljena su priznanja ”Najkrupnija trešnja Hercegovine”.
Učešće u Danu mediteranskog voća su uzeli profesori i studenti Agromediteranskog fakulteta Univerziteta " Džemal Bijedić" u Mostaru.

 

Agromediteranski fakultet

Sjeverni logor bb, Mostar

Email. af@unmo.ba

Tel/Fax: 036 571 388

Copyright © 2024 UNMO.ba