Skip to the content

Primjena feromonskih klopki kao dio aktivnosti VIRAL Erasmus+ projekta

Studenti Agromediteranskog fakulteta, dodiplomskog i diplomskog studija, su 5. maja. 2023. godine posjetili plantaže Jaffa Komerca u Blagaju.

Razlog posjete je bio da studenti našeg Fakulteta vide i da im se pruži prilika da koriste instaliranu opremu koja je nabavljena u sklopu Erasmus+ projekta VIRAL. Oprema je postavljena u oglednom zasadu trešnje u Jaffa Komercu.

Profesori sa našeg Fakulteta su zajedno sa studentima pratili rezultate na već postavljenoj opremi-feromonskoj klopki u zasadu trešnje. Budući da je bilo vrijeme leta trešnjine muhe, studenti su mogli već detektovati i prve rezultate na postavljenoj opremi.

Primjena feromonskih klopki pruža realnu mogućnost za utvrđivanje prve pojave štetnih insekata i praćenje toka njihove aktivnosti daleko bolje nego klasičnim metodama. Očitavanjem feromonskih klopki, registruju se prvi ulovi i signalizira prisustvo štetnog organizma.

Feromonske klopke su namjenjene za pojedine vrste insekata, te su određene tačno hemijske supstance koje ih privlače.

Uloga feromonskih klopki je opravdana jer se definišu optimalni rokovi primjene pesticida, smanjen je broj tretiranja gajenih voćaka insekticidima. 

Savremena zaštita bilja, a pogotovo integralna i organska poljoprivreda ne mogu se zamisliti bez primjene ovakve opreme. Koriste se u svim granama biljne proizvodnje, na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Uloga feromonskih klopki doprinosi racionalnijem korištenju pesticida, očuvanju životne sredine i smanjenju rizika od ostatka pesticida u plodovima.

 

Nadamo se da će ova oprema služiti našim studentima u izradi njihovih završnih i istraživačkih radova.

Zahvaljujemo  Jaffa-Komerc Blagaj na dugogodišnjoj i nadamo se još boljoj i uspješnijoj saradnji.

Agromediteranski fakultet

Sjeverni logor bb, Mostar

Email. af@unmo.ba

Tel/Fax: 036 571 388

Copyright © 2024 UNMO.ba