Skip to the content

Uspješno realizovan projekat “Unaprijeđenje proizvodnje trešnje u Hercegovini”

U okviru trogodišnjeg projekta pod nazivom “Unaprijeđenje proizvodnje trešnje u Hercegovini”, Agromediteranski fakultet je učestvovao i uspješno implementrao aktivnosti s ciljem unaprijeđenja i povećanja proizvodnje trešnje u ovoj regiji. Projekat je ostvaren zahvaljujući saradnji kompanije Jaffa – Komerc, u okviru Developpp.de programa kojeg u ime Njemačke vlade realizovala Njemačka vladina razvojna agencija GIZ GmbH, sa lokalnim poljoprivrednicima, stručnjacima iz sektora voćarstva.
Projektom se nastojalo stvoriti nešto što će donijeti promjene, ne samo u načinu na koji se gleda na poljoprivredu, već i u načinu života lokalnih zajednica. Kao najbolji pokazatelji rezultata projekta izdvajaju se sljedeći:
  • Udruženo 100 kooperanata i podijelili im preko 8000 sadnica najkvalitetnije trešnje
  • Održane obuke za kooperante tokom projekta kao i konstantnu agronomsku podršku
  • Napisan i izdat Priručnik za uzgoj trešnje od strane profesora Agromediteranskog fakulteta Mostar - UNMO
  • Inovirani nastavni planovi i program iz oblasti proizvodnje trešnje na Agromediteranskom fakultetu Mostar - UNMO
  • Uspostavljen prepoznatljivi brend “Hercegovačka trešnja”, te urađena promocija istog
  • Organizovani događaji u 2022 i 2023 “Dan mediteranskog voća”
  • Uspostavljen Klaster proizvođača mediteranskog voća Hercegovine
  • Napravljena web stranica Hercegovačka trešnja i svi događaji medijski popraćeni
Hercegovačka trešnja - brendirani BiH proizvod (hercegovackatresnja.com)
Projekat “Unaprijeđenje proizvodnje trešnje u Hercegovini” imao je značajan i višestruki doprinos akademskoj zajednici. Kroz edukaciju, istraživanja i praktične radionice, studenti su imali priliku učiti o najnovijim poljoprivrednim tehnikama i praksama. Projekat je pružio studentima priliku za sticanje praktičnog iskustva iz prve ruke, ali je i omogućio usklađivanje obrazovnih planova i programa, sa aktuelnim zahtjevima tržišta.
Kroz teorijske obuke, predstavljena su naučna otkrića i dobre prakse. Ove sesije nisu bile samo formalna predavanja; bile su interaktivne diskusije gdje su se istraživali najbolji načini za unapređenje proizvodnje trešanja.
Kao rezultat projektnih aktivnosti stvoren je brend “Hercegovačka trešnja”.
Radi se o novom brendu na tržištu Bosne i Hercegovine. Bit samog projekta i novog brenda ogleda se u promociji domaće proizvodnje, važnosti trešnje za zdravlje i podršci malim proizvođačima. Okuplja veliki broj malih proizvođača koji svojim trudom nastoje ponuditi tržištu najsočniju trešnju Hercegovine.
U protekle tri godine trajanja projekta definisani su misija i vizija brenda “Hercegovačka trešnja”:
Misija brenda je proširiti tradiciju proizvodnje svježe i ukusne trešnje pod jednim imenom „Hercegovačka trešnja“ na terotoriji BiH i Balkana.
Vizija brenda se ogleda u kvalitetnoj proizvodnji i distribuciji koja ispunjava sve želje potrošača. „Biti prvi brend za trešnju kako na teritoriji BiH tako i šire“.
Podršku projektu dali su i predstavnici različitih nivoa vlasti na čelu sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, (IFAD); Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK i Ministarstvo privrede HNK. Podršku događajima dalo je i Gradsko vijeće Grada Mostara.

Agromediteranski fakultet

Sjeverni logor bb, Mostar

Email. af@unmo.ba

Tel/Fax: 036 571 388

Copyright © 2024 UNMO.ba