Skip to the content

Održan 4. Dan nauke i konferencija „Organska poljoprivreda na Zapadnom Balkanu“

Dana 11.novembra 2022. godine, održan je 4. Dan nauke i konferencija pod nazivom „Organska poljoprivreda na Zapadnom Balkanu“ na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu ,Sveučilišta u Mostaru.
Događaji su realizovani u sradnjom tri Univerziteta i Fakulteta, Univerzitetom prirodnih nauka iz Praga i Agromediteranskim fakultetom Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu, Sveučilišta u Mostaru.
Na konferenciji je prezentovano 8 pozvanih predavanja, profesora iz cijele Europe (Češka, Hrvatska, Rumunjska, Turska i Makedonija) koji su prenijeli svoja znanja, iskustva i dostignuća u području organske poljoprivrede.
Predavanja su okupila brojne studente, naučnike ali i poljoprivredne proizvođače. U poster sekciji, svoja istraživanja, vezana za izradu završnih radova ili praktični dio nastave, predstavili su studenti kako s Agronomskog i prehrambeno tehnološkog fakulteta tako i s drugih fakulteta.
Kao i dosadašnjih godina, u drugom dijelu naučnog dana studenti su prezentovali proizvode i projekte i proizvod. Koncept „otvorenih vrata“pružio je priliku brojnim učenicima srednjih i osnovnih škola da posjete fakultet, vide naučnike na djelu i bolje se upoznaju s konceptom proizvodnje zdravstveno ispravne hrane.
Tako su posjetitelji 4.Dana nauke imali priliku posjetiti laboratorij za zaštitu bilja gdje su im predstavljene su tehnike prepariranja kukaca i entomološke zbirke kao i laboratorij za kemiju i kontrolu plodnosti tla. Tokom posjete laboratorijima vidjeli su proizvodnju hladno prešanih ulja, različite zanimljive eksperimente na hrani, ali i naučili nešto o izradi prirodne kozmetike (sapuna, krema i balzama za usne), te degustirali sireve i proizvode od raznog voća, likere i vina.
A osim širom otvorenih vrata, neka vrata su se i zatvorila. Pa su posjetioci mogli zaigrati interaktivnu igru Escape lab, gdje su uz pomoć znanja iz hemije morali pronaći šifru za izlazak iz laboratorija.
Ako ste ove godine propustili Dan nauke, iduće godine se pridružite i budite bogatiji za još jedno iskustvo.

Agromediteranski fakultet

Sjeverni logor bb, Mostar

Email. af@unmo.ba

Tel/Fax: 036 571 388

Copyright © 2024 UNMO.ba