Skip to the content

Rezultati Erasmus+ VIRAL projekta predstavljeni na tradicionalnoj XII MECO 2022 konfereciji

Rezultati Erasmus+ VIRAL projekta predstavljeni na tradicionalnoj XII MECO 2022 Konferenciji održanoj od 7-11 Juna 2022 godine, u Budvi. Reč je o međunarodnom naučnom forumu koji ima za cilj da predstavi i diskutuje vodeća dostignuća u modeliranju, analizi, projektovanju, validaciji i primeni ugrađenih računarskih sistema, kao i u širem smislu, kompletnih računarskih sistema sa primenama i srodnim oblastima. MECO je jedna od najreferentnijih konferencija u oblasti ugrađenog računarstva, sajber-fizičkih sistema i Interneta stvari (Internet of Things IoT).

MECO pokriva i neke druge oblasti vezane za računarstvo i elektrotehniku uopšte.

MECO je konferencija najvišeg naučnog i stručnog priznanja, indeksirana u istaknutim bazama podataka ili digitalnim bibliotekama kao IEEE XPlore. SCOPUS, VoS, Microsoft Academic itd.

Na njoj je učestvovalo preko 300 naučnika iz više od 50 zemalja sa 6 kontineta, iz oblasti računarskih i srodnih naučnih oblasti sa visokim renomeom u svijetu, na kojoj su predstavili svoje radove iz sirokog sprektra oblasti.

Konferencijom tradicionalno predsjedavaju prof. dr Radovan Stojanović sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore i prof. dr Lech Jozwiak sa Eindhoven Technical Univerziteta.

Projektni partneri Crnogorske Asocijacije za Nove Tehnologije (MANT) I Univerziteta Donja Gorica (UDG) su u okviru radionice predstavili projekat VIRAL, njegova dostigunuća i rezultate do sada ,širokom auditorijumu medjunarodnih naučnika, kroz presentaciju projektnih ostvarenja kao I kroz predstavljanje Priručnika za edukatore o primjeni odabranih tehnoloških hardversko-softverskih rješenja u poljoprivredi: IoT ,GIS, robotika, upotreba dronova, mobilne aplikacije.

Prisutni učesnici su imali mogućnost da se bolje upoznaju sa priručnikom čiji je izdavač Western Balkans Institute, ko-izdavač MANT, dok su glavni urednici prof. dr Miljan Cvetković, (Univerzitet u Banja Luci) i prof. dr Radovan Stojanović (MANT).

Nakon predstavljanja rada koji je prethodio izdavanju ovog priručnika od strane prof.dr Radovana Stojanovića, zainteresovan edukatorima su isti priručnici bili podijeljeni.

Agromediteranski fakultet

Sjeverni logor bb, Mostar

Email. af@unmo.ba

Tel/Fax: 036 571 388

Copyright © 2024 UNMO.ba