Skip to the content

ODRŽAN DAN NAUKE 2021

Završen je još jedan, treći po redu Dan nauke, organizovan u saradnji sa Agronomskim-prehrambeno tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta za prirodne nauke CULS, odnosno Fakulteta za tropske studije iz Praga. Profesori i studenti su predstavili svoj rad kroz interesantan program, pa su naši gosti imali mogućnost da vide entomološke zbirke, floristička riješenja za interijer, izolaciju DNK, degustiraju i dobiju uputstva i recepte o uzgoju mikro bilja i klice od raznog vrsta povrća i žitarica - pšenice, tikve, graška, graha ....
Također učenici su mogli pogledati kolekciju sjemenki voća i povrća i prisustvovati prezentaciji rada ekološkog zelenog zida. U laboratoriji su imali mogućnost da prisustvuju testiranju pH indikatora - test sa sokom crvenog kupusa i da im se prezentuje korištenje refraktomera za određivanje zrelosti voća. Pripremljena je bila i radionica za senzornu analizu sokova, na kojoj su učenici bili pravi ocjenjivači i mogli su dobiti uvid kako izgleda senzorna analiza. Posebnu pažnju su privukle, za naše podneblje, neobični alternativni izvori hrane, razne prerađevine od insekata, tjestenina napravljena od brašna od insekata, suhi skakavci sa raznim začinima i sl.
Posebno je predstavljena jedna od aktivnosti ERASMUS+ CBHE projekta VIRAL hakaton 2021. Naši studenti su predstavili svoje učešće i rezultate ovog takmičenja - IT riješenja u poljoprivredi.
Ovakvi događaju prvenstveno skreću pažnju na proizvodnju hrane, na važnost agronomije, prehrambene tehnologije i općenito na značaj popularizacije nauke, upoznavanja sa novim i drugačijim saznanjima u tim granama. Ovo su također mogućnosti da se naučno-istraživački rad i naučne metode istraživanja približe djeci i mladima.

Agromediteranski fakultet

Sjeverni logor bb, Mostar

Email. af@unmo.ba

Tel/Fax: 036 571 388

Copyright © 2022 UNMO.ba