Skip to the content

MIŠLJENJE I STAVOVI O DODACIMA U PREHRANI


Agromediteranski fakultet dalje nastavlja sa objavljivanjem interesantnosti vezano za različite oblasti koje se izučavaju u sklopu nastavnog procesa. Današnja tema je "Mišljenje i stavovi o dodacima u prehrani".

Ovo istraživanje je rezultat istraživanja studenata druge godine drugog ciklusa studija, smjera Ekologija i upravljanje okolišom u poljoprivredi pod mentorstvom profesorice doc.dr. Aide Šukalić.

Kao što je već poznato da je upotreba dodataka prehrani je sve učestalija. Najviše se koriste vitamini i minerali, ali i omega-3 masne kiseline, antioksidansi, vlakana te biljni i životinjski ekstrakati.

Istraživanja pokazuju povezanost između zdravih životnih navika i uzimanja suplemenata. Kao glavni razlozi uzimanja dodataka prehrani navode se održavanje i poboljšanje zdravlja, i ispunjavanje dnevno preporučenog unosa koji ne uspiju unijeti hranom. Najčešće je uzimanje dodataka prehrani potaknuto reklamom ili savjetima poznanika, a znatno rjeđe na preporuku stručnjaka. Mnogi dodaci prehrani se kupuju u apotekama, stoga je važna uloga farmaceuta u savjetovanju kako bi pacijenti odabirali dodatke prehrani na temelju znanstvenih dokaza i stvarnih potreba. Zbog manjkavosti postojećih zakonskih propisa, na tržištu se mogu naći manje vrijedni proizvodi koji mogu biti opasni po zdravlje. Većina smatra dodatke prehrani potpuno sigurnima. Zbog pogrešnih stavova i nedovoljnog znanja uloga ljekarnika postaje ključna. Samo uz stručni nadzor, dodaci prehrani će dati optimalan rezultat u svojoj namjeni za korisnika. Dodaci prehrani se uzimaju oralno, u definiranim dozama, u obliku tableta, kapsula, praška ili tekućine. Dodaju se uobičajenoj prehrani, ali nisu značajan izvor energije i tekućine. Većinom nose neku zdravstvenu tvrdnju na ambalaži ili pripadnom promotivnom materijalu. Mogu se podijeliti u sljedeće tri kategorije: esencijalni nutrijenti, neesencijalninutrijenti te prirodni produkti i ekstrakti.

Više detalja o ovom istraživanju možete pročitati na linku koji se nalazi u prilogu.

Agromediteranski fakultet

Sjeverni logor bb, Mostar

Email. af@unmo.ba

Tel/Fax: 036 571 388

Copyright © 2024 UNMO.ba