Skip to the content

Održana prezentacija aktivnosti Jean Monnet programa

U prostorijama Agromediteranskog fakulteta 17.9. je predstavljena prezentacija aktivnosti Jean Monnet. Prisutne je pozdravila Prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, v.prof.dr. Maja Kazazić. Program su prezentovali gospodin Dejan Rosić, šef i gospodin Suad Muhibić, direktor Nacionalne Erasmus+ kancelarije u BiH.
‼️Ovi programi imaju cilj da promovišu izvrsnost u nastavi i istraživanju za oblasti studija Evropske unije širom svijeta. Jean Monnet projektima podstiče se dijalog između akademskog svijeta i kreatora evropskih politika.

Prema zvaničnom Vodiču programa Erasmus+, ključne oblasti koje su uključene su: sociologija, filozofija, religija, geografija, književnost, umjetnost, prirodne nauke, zaštite životne sredine, globalne studije.
‼️Projekti se dijele na: module, katedre, centre izuzetnosti, podršku institucijama i asocijacijama, mreže (debata sa akademskim svijetom) I projekte za debatu sa akademskim svijetom.

ean Monnet projekti mogu da obuhvate organizaciju kurseva, istraživanja, konferencija i publikacija u oblasti studija Evropske unije.
‼️Akademski moduli, katedre i centri izuzetnosti imaju cilj da prodube nastavne programe u okviru studija o Evropskim integracijama, koji su ugrađeni u zvaničan nastavni plan i program visokoobrazovne institucije.

Jean Monnet Centar izuzetnosti okuplja stručnost i kompetencije istaknutih stučnjaka (uključujući predavače na Jean Monnet katedri i/ili koordinatore modula Jean Monnet) i ima za cilj da razvije sinergije između različitih disciplina i resursa Evropskih studija, kao i da stvara zajedničke transnacionalne aktivnosti i strukturalne veze sa akademskim institucijama u drugim zemljama. Također, obezbeđuje otvorenost prema civilnom društvu.
Više informacija o Jean Monnet programima možete naći na sljedećem linku: ⤵️⤵️
https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/actions/jean-monnet/

Agromediteranski fakultet

Sjeverni logor bb, Mostar

Email. af@unmo.ba

Tel/Fax: 036 571 388

Copyright © 2024 UNMO.ba