Nutricionizam
Nutricionizam ili nauka o prehrani je primijenjena prirodna nauka koja proučava odnos između čovjeka i hrane, te implikacije koje proizlaze iz tog odnosa i reflektiraju se na sociološki, psihološki, fiziološki, hemijski i biohemijski aspekt života. Pokretanje dodiplomskog studija „Nutricionizma“ je proizašlo iz sve izraženije potrebe za obrazovanjem stručnih kadrova koji će biti osposobljeni za rad na poslovima vezanim uz sigurnost i kvalitetu hrane, za rad na planiranju i organizaciji prehrane te pripremi hrane, edukaciji i promociji zdravlja. Studijski program "Nutricionizam" je savremeno koncipiran program multidisciplinarne prirode. U središtu pažnje je prehrana čovjeka kao važan faktor u očuvanju zdravlja i obavljanju njegove svakodnevne aktivnosti. Da bi mogli kompetentno i visokoprofesionalno riješavati pitanja vezana uz prehranu, hranu i zdravlje, nužno je da na dodiplomskom nivou studenti steknu znanja o savremenim spoznajama iz temeljnih naučnih polja i grana poput hemije, biohemije, biologije, genetike, humane fiziologije, toksikologije i mikrobiologije, te sociologije i psihologije. S obzirom na razvoj nauke, tehnike i tehnologije, otvoren je i prostor za proizvodnju tzv. „nove hrane“, a završetkom ovog studijskog programa dobio bi se stručni kadar koji je kompetentan da odgovori na sve izazove.
Kombiniranjem teoretskih osnova i praktičnih iskustava, studenti stiču vještine koje će im omogućiti da djeluju kao kompetentni profesionalci u području nauke o hrani i nutricionizma. Specifičnost ovog studija jest usmjerenost prema prehrani, hrani biljnog i životinjskog porijekla, te njenoj ulozi u održavanju zdravlja.
Nastavni kadar obuhvata stručnjake iz prirodnih nauka, agronomije, prehrambenih tehnologija, društvenih i sportskih nauka, kao i medicine.
Prehrambeni sistem obuhvata sve elemente (okoliš, ljude, impute, procese, infrastrukturu, institucije itd.) i aktivnosti uključene u proizvodnju, preradu, distribuciju, pripremu i potrošnju hrane, i na kraju rezultate tih aktivnosti, kao što su socioekonomski i ekološki ishodi. Rješavanje pitanja prehrane zahtijeva djelovanje u svim fazama prehrambenog lanca – od proizvodnje preko prerade do maloprodaje i potrošnje – i rezultira širim fokusom koji obuhvata cijeli prehrambeni sistem.
1. OPĆI PODACI O STUDIJSKOM PROGRAMU
Predloženi studijski program se realizuje kao dodiplomski studij koji traje šest semestara sa ukupno 180 ECTS kredita, a što je 30 ECTS kredita po semestru ili 60 ECTS kredita u jednoj godini. Jedan ECTS bod pretpostavlja 25 sati rada studenta.
a. |
Naziv |
Nutricionizam |
b. |
Nivo (ciklus) |
Dodiplomski studij, I CIKLUS |
c. |
Broj ECTS bodova |
180 |
d. |
Vrsta studija |
Akademski dodiplomski studij |
e. |
Zvanje |
Bachelor inžinjer nutricionizma |
f. |
Područja, polja obrazovanja |
4. Područje biotehničkih nauka, 4.01. Poljoprivreda (agronomija) |
g. |
Način izvođenja |
Studij se izvodi kao redovni uz plaćanje. |
h. |
Nosilac i izvođač studijskog programa |
Agromediteranski fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“u Mostaru |
i. |
Partneri |
- |
Sjeverni logor bb, Mostar
eMail: af@unmo.ba
Tel/Fax: 036 571 388