Skip to the content

NOVI PROJEKAT KOKOZA

Razmišljaj lokalno - djeluj globalno
Novi projekat NVO-a Kokoza iz Češke s partnerima Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru pod nazivom Scaling-up Organic Waste Composting Via Working With Students (Povećanje kompostiranja organskog otpada kroz rad sa studentima) podržan je od strane Češke razvojne agencije i UNDP fonda.
Ideja za nastanak ovog projektka je dugogodišnja saradnja između Republike Češke i Bosne i Hercegovine koja traje već duže od dva desetljeća. Na današnji dan 1993. Češka je prepoznala i priznala Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu, a već duže od 20 godina Češka je jedan od najvažnijih partnera Bosna i Hercegovina u programima razvoja. Podrška je u stabilnosti i pomoć za uspješnu integraciju Bosne i Hercegovine u Europsku uniju.
Učestvovali smo u raznim programima i projektima podržanim od strane Češke razvojne agencije, a danas predstavljamo novi projekt i priliku za daljnji razvoj naših institucija.
 Kokoza je vodeća organizacija u Češkoj za edukaciju i poduzimanje konkretnih akcija u promjeni ponašanja društva u smislu prihvaćanja odvajanja organskog otpada i pružanja rješenja.
Putovanje prema održivom planetu počinje unutar obrazovnih institucija. Prenošenjem znanja studentima na univerzitetu o korištenju komposta u proizvodnji, te uključivanjem njih u dalje širenje znanja učenicima i djeci pokreće se svijest o održivom razvoju.
Prikupljanjem materijala koji se mogu kompostirati, škole i univerziteti mogu značajno smanjiti svoj ekološki otpad. Osim toga, kompostiranje nudi bezgranične obrazovne mogućnosti, usklađujući se s rastućim trendom školskih i univerzitetskih vrtova, kao i urbanog vrtlarstva.
Učesnici, uključujući studente i učenike, svojim će uključivanjem u projekt steći cjelovit uvid u gospodarenje otpadom i iz prve ruke svjedočiti čarima prirode. Kroz praktične radionice i pripremu priručnika izradit će se vrtni trogradni komposter, te pripremit studente za samostalnu gradnju istog i prezentaciju đacima i vrtićima.
Ponosni smo što doprinosimo smanjenju bio-otpada i obogaćivanju biodiverziteta u saradnji sa Ministerstvo zahraničních věcí České republiky @Czech_UNDP i UNDP in Europe and Central Asia.

Agromediteranski fakultet

Sjeverni logor bb, Mostar

Email. af@unmo.ba

Tel/Fax: 036 571 388

Copyright © 2024 UNMO.ba